CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL

Magunkról

Bátran döntünk meg tabukat, így alakulhat „nyóckerből" büszke Józsefvárossá a kerület

Mottó:„Mi nem FIDESZESEK vagyunk Józsefvárosban, hanem józsefvárosiak a FIDESZBEN” (Kocsis Máté)

A merészséget és tudatosságot Józsefvárosból hozzuk magunkkal, és az eredményeket Józsefvárosnak adjuk vissza, majd 25 éve. Nem féltünk hozzányúlni elsőként, olyan józsefvárosi, de országos súlyú kérdésekhez, amelyek tabunak számítottak. Ezek között volt a közterületeket érintő prostitúció és egyéb bűnözés. Magyarországon mi vezettük be elsőként a térfigyelő kamerarendszert, amellyel az egyik legbiztonságosabb kerületté váltunk. A Képviselőtestületben többséget élvező képviselőink és az önök bizalma által, mostanra nemcsak Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerületévé váltunk, hanem a legeredményesebben pályázó címet is elnyertük. Ebben a ciklusban 2010-2014 között: uniós, állami és önkormányzati forrásból több mint 42 milliárd forintból fejlődött kerületünk. Természetesen van még mit csinálni bőven, hiszen az épületek állaga igen rossz. Az elkövetkező ciklusban tehát 2014-2018 között a józsefvárosi testület FIDESZ-KDNP által delegált tagjainak programja erre irányul.

Április 6-án - önök a rezsicsökkentés, a GYED extra és más adókedvezmények megtartása mellett - Józsefvárosiként arra teszik voksukat, hogy az 1998 óta jellemzően FIDESZ-KDNP többségű képviselőtestület tovább folytathassa munkáját, a lendület 2014-2018 között is töretlen maradjon.

Az önök bizalmát elnyerve, Vas Imre és Rogán Antal képviselőjelöltek (FIDESZ-KDNP) azért dolgoznak majd az országgyűlésben, hogy Józsefváros fejlődésére és problémáinak megoldására minél hatékonyabb támogatást kaphasson városrészünk; hogy az elkövetkező években szintén több milliárd forintnyi támogatással újulhasson tovább szűken vett életterük is.

Történeti áttekintés                    

Történeti áttekintés

Juharos Róbert

A FIDESZ, illetve józsefvárosi FIDESZ csoport alapítói között ott volt jelenlegi elnökünk: Dr. Juharos Róbert, akinek segítségével első kézből ismerhetik meg a kerületi FIDESZ munkáját, céljait, és akinek a nevéhez fűződik a többi között a köztéri prostitúció felszámolása is.

Az elmúlt 25 évben Budapesten talán a legnagyobb változások Józsefvárosban történtek. Nagyon sok küzdelem, számos nagyszabású fejlesztés történt. Változatos és heterogén csatákat vívtunk – mondja Dr. Juharos Róbert alapító. Amire a legbüszkébb vagyok - fogalmaz - az az, hogy kerületi munkásságunknak, egyáltalán létünknek nyomon követhető eredménye és íve van. Látszik, hogy képviselőink valóban szívükön viselik a kerület gondjait, fejlesztéseit, és nem kizárólag pozíciójukra koncentrálnak, vagy pusztán hitegetnek. Nem csupán előrelátó gondolkodás jellemez bennünket, hanem az önök problémáinak megoldása is – hangsúlyozza a kerületi elnök, aki a csoport és képviselőinek több mint két évtizedes múltjáról tájékoztat.

Rendszerváltozás bölcsőjében – megalakult a szervezet

56' után, forradalmi kerületként folyamatos büntetésben volt Józsefváros. Az akkori hatalom betelepítésekkel gondoskodott arról, hogy az „ellenhangulat" eltűnjön városrészünkből. Összességében: sikertelenül.

Kicsi alapszervezetként 8-10 fővel indultunk el. Kávéházakban találkoztunk, ahol megvitattuk a fontos történéseket, egyfajta forradalmi hangulatban - emlékezik vissza az alapító. A legelején még nem gondoltunk arra, hogy párttá szerveződjünk, ezt a rendszerváltozás körüli események alakították inkább. Akkor Józsefváros jelöltje Rockenbauer Zoltán volt, aki listáról került az országgyűlésbe - az akkori 10-es választókerületből. Mondhatjuk tehát azt, hogy városrészünk már az induláskor jól startolt, hiszen az 1990-94-ig tartó ciklusban képviseltük Józsefvárost a parlamentben. Az önkormányzat akkori testületében 6 fővel voltunk jelen, az akkori mandátumok többségét még az MDF és az SZDSZ nyerte el. A sokak által "jogutódnak" nevezett MSZP kapta érthető okokból a legkevesebb: egy, azaz 1 darab mandátumot.

1994 – 1998, avagy hidegzuhanytól a kormányalakításig

Kisebb lett a parlamenti frakció és a kerületi képviseletünk is gyengült - meséli a politikus. A teher viszont jól hatott szervezetünkre, hiszen ez lett mégis a komoly párttá való alakulás időszaka. 1998-ra két képviselőnk is bekerült már az országgyűlésbe. Rockenbauer Zoltán és én, aki a szocialisták színeiben induló Kósáné Kovács Magdát győztem le Józsefváros 11-es körzetében. Ez volt az első nagy korszakunk a kerületben is. Abban a 4 éves ciklusban 2002-ig tulajdonképpen számtalan olyan döntést hoztunk, illetve valósítottunk meg változásokat, amelyek a kerület határain túl nőve, az egész országra kihatottak. Ebben az időszakban megállítottuk a kerület „sodródását" és programot adtunk Józsefvárosnak.

Azzal, hogy a Józsefvárosi problémákat felvetettük a parlamentben - a már említett közbiztonsági kérdések rendezése: prostitúció visszaszorítása, térfigyelő kamerák elhelyezése-, elindítottunk egy összetett változást, amelynek részeként számos további eredmény született. Megalkottuk képviselőtársaimmal az új büntetőeljárási kódexet, szigorítottuk magát a BTK-t, valamint új szabálysértési kódex is született – sorolja az egykori törvényalkotó. Az akkori belügyminisztertől Pintér Sándortól és a kerületi rendőröktől minden segítséget megkaptunk ehhez. Így a komplex gondolkodás részeként, Józsefvárosban felszámoltuk az addig jellemző közterületeken folytatott prostitúciót, valamint jelentősen visszaszorítottuk általában véve a bűnözést. Kezdeményeztük mindezt morális, városképvédelmi okokból és azért, hogy esélyt adjunk Józsefváros fejlesztésének, amely 56' után csak amortizálódott.

A fejlődés útjára lépve

A kerület felemelkedésének következő kapuja a Juharos Róbert nevéhez fűződő Európa Belvárosa Program indulása.

2000-ben a második legbiztonságosabb kerületté váltunk, és erre az ingatlanfejlesztők is reagáltak - mondja a FIDESZ józsefvárosi szervezetének elnöke. Megindulhatott Józsefváros fejlesztése, az ingatlanok felújítása, lakások építése. Ebben az időszakban 4000 lakás épült. Az Európa Belvárosa Program is akkor körvonalazódott. Ha a Múzeum és a József körút közötti szakasz (korábban Pest város központja) újra a belváros részévé válik az uniós támogatás segítségével, akkor ezáltal a József körúton túli terület is közelebb kerül a fejlődés lehetőségéhez - mesél a program indítása körüli gondolkodásmódról az elnök. Az, hogy mennyire vált be a szintén komplex elképzelés, ma már mindenki a saját szemével láthatja.

A józsefvárosi FIDESZ újabb nagy korszaka

2009-ben az időközi választással, Kocsis Máté lett a városrész vezetője. A korábbi koncepcionális gondolkodásmód megmaradt, a városrész fejlesztése nagy lendülettel folytatódott - emlékszik vissza a politikus. Mostanra igazán érzékelhetővé kezd válni a változás, és örömmel tölt el mindnyájunkat, hogy a legeredményesebben pályázik kerületünk. Látványában egy európai fővárost jellemző, összefüggő és patinás sétálóutca rendszeren, kisutcákon vagy éppen romantikus tereken közlekedhetünk 2014 végére.

Az elmúlt 4 évben, a testületben 2/3-os többséget adó képviselőink kezdeményezésével megújultak a kerületi intézmények, óvodák és iskolák. Már folyamatban van az előbb említett közterek és parkok felújítása, és tisztán tartásuk okán ezeket bekerítetjük. Idén 30 db közteret újítatnak meg képviselőink azért, hogy azokat rendeltetésszerűen, megfelelő körülmények között használhassa a lakosság. Mentesen a "drogszeméttől" és egyéb kosztól, a kamerák által garantált biztonságos körülmények között - hívja fel a figyelmet a józsefvárosi szervezet vezetője.

Mint ahogyan Kocsis Máté polgármester (FIDESZ-KDNP) mondja, "sokat haladt Józsefváros, de még rengeteg a teendőnk". A többi között a közterek megújítását követően és az útfelújítások folytatásán túl, következő nagy lépésként a magán - és önkormányzati társasházak felújítása körül kialakult helyzetet szükséges rendezni. A tulajdonosoknak az elmúlt 25 évben nem volt pénzük az épület felújításokra. A FIDESZ-KDNP által delegált polgármester meglátását mindannyian osztjuk, miszerint: a lakosság nem tehet arról, hogy a rendszerváltozás idején, a tulajdonjoghoz való jutás alkalmával nem tájékoztatta őket senki arról, hogy valójában nem csak egy lakást vesznek, hanem bizony folyosórészt, liftrészt vagy homlokzatrészt is. Amelyet bizony karban kell tartani, és ez a részükről pénzráfordítást igényel. A Józsefvárosban kiemelkedően is jellemző helyzet megoldást követel, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy az utcák és terek mellett az az épület is megújulhasson, amelyen még a forradalmi lövedék nyomon követhető - hangsúlyozza Juharos Róbert elnök.