CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2018.10.24

Sára Botond: 56’ emlékét és eszmeiségét őriznünk kell

A forradalmárok, a pesti srácok olyan hazaszeretetről és példamutatásról tettek tanúságot, amelyre napjainkban csak kevesek képesek. A józsefvárosiaknak kötelességük gondoskodni arról, hogy a kerület méltó módon megőrizze 1956 emlékét és eszmeiségét- mondta ünnepi beszédében Sára Botond polgármester a Corvin közben tartott megemlékezésen. Az ünnepségen a megemlékezés virágait és koszorút helyezett el: Sára Botond polgármester valamint Sántha Péterné alpolgármester, továbbá  pártok és társadalmi szervezetek gyújtottak gyertyát az önkormányzat emléktáblája előtt.

fotó:www.jozsefvaros.hu

Ez az ünnep a magyarság talán egyik legnehezebb, mégis legdicsőbb időszakára emlékeztet minket – mutatott rá beszédében Sára Botond-, mely megtestesít minden eszmét, amely számunkra oly becses: hősiesség, bátorság, hazaszeretet, család, becsület, hit, remény és harc a zsarnoki hatalom ellen. Mint fogalmazott a polgármester: „Október 23-a mára nemzeti jelképpé vált. A nap, amikor a magyarok egy emberként mondtak nemet a kommunista diktatúrára, az önkényre, a méltatlan életkörülményekre, ártatlan áldozatokra. A magyarság mindenkinél jobban akarta a szabadságot”.

Sára Botond elmondta: a józsefvárosiak a kerület kötődése okán még büszkébbek lehetnek a forradalom hőseire. Hiszen – mint felidézte – itt dördültek el elsőként a fegyverek és itt tartottak legtovább a harcok. Itt találhatók a szabadságharc legikonikusabb helyszínei, itt harcoltak a pesti srácok. „Nagy árat is fizetett ezért városunk. A kerület romlásra lett ítélve, igyekeztek szándékosan lepusztítani, lezülleszteni. A bukás után a regnáló hatalom számos mondvacsinált indokkal és hazugsággal próbálta lejáratni, valótlan tényeket elhitetni az 1956-os forradalomról. Büszkén mondhatjuk, hogy nem jártak sikerrel. A világ szemében 1956 összeforrt a szabadság és a függetlenség kultuszával, Józsefváros hosszú évtizedes büntetés után is talpra tudott állni, a kommunista hatalom pedig az akkori Köztársaság téri romos székházával együtt oda került ahová való, a történelem szemétdombjára” – hangsúlyozta a polgármester, aki hozzátette: a ma eredményeit nagy részben köszönhetjük 1956 szabadságharcosainak. Magyarként az ő forradalmuk örökösei vagyunk. Felelősségünk van a nemzet és a haza további sorsa iránt. „Ha meg tudjuk érteni október 23-a üzenetét, még jobban tudjuk tisztelni és még inkább képesek leszünk megbecsülni a magyar szabadságot. Ezzel is cselekedve valamit, amit megkövetel a haza” – hangsúlyozta Sára Botond.

A megemlékezés résztvevői  az 56’-os hősök tiszteletére, és Józsefváros díszpolgára, Wittner Mária emlékezései alapján  bemutatott „A magyarok vére” című műsort láthatták, a Turay Ida Színház művészeinek tolmácsolásában.

 

Figyelmébe ajánljuk