CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.01.11

Akik vérüket adták a nemzetért

A doni áttörés 76. évfordulója alkalmából, a Magyar Királyi 2. Hadsereg elesett hőseinek emléke előtt tisztelegtek. Az ünnepi megemlékezésen dr. Sára Botond Józsefváros polgármestere koszorút helyezett el a Ludovika Campus előtt.

dr. Sára Botond polgármester

A második világháború idején, a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 2. magyar hadsereg. A 75 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. A tábori Lelkészek által vezetett imádságot követően a megjelentek néma főhajtással tisztelegtek az elesettek emléke előtt.

Dr. Kaló József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék egyetemi docense beszédében a magyar történelem egyik legsúlyosabb vereségeként számon tartott áttörés történéseire emlékezett.

Mint fogalmazott: „..a 2. magyar hadsereg megakadályozta, hogy a támadás súlypontjain technikai és létszámbeli fölényben lévő szovjet erők egy lényegesen nagyobb méretű katlancsatába kényszerítsék a doni harcvonalat védő seregtesteket. Ennek ára azonban, közel százötvenezer fős veszteség volt, az elesetteket, sebesülteket és fogságba esetteket is számításba véve.”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevében dr. Koltay András, az intézmény rektora és dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja is lerótta le kegyeletét.

Figyelmébe ajánljuk