CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.03.15

Nem csörögnek kardok, mégis csatazaj van

Ma megküzdünk azokkal, akik identitás nélküli, nemzeti létükben szétzilált, birodalmi központ alá rendelt egyesült európai népséget akarnak- mondta ünnepi beszédében Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett kerületi ünnepségen, ahol Sára Botond polgármester arra emlékeztette az összegyűlteket, hogy 48’-ban a magyar emberek szabadságvágya letépte a nemzetre helyezett béklyókat, ezzel megrengetve Európát.

Fotó: Ványi Ákos

Az újkori magyar szabadság alapkőletételének ünnepe 1848, amelyet újra és újra meg kell védenünk.

Kocsis Máté beszédében így fogalmazott: „A magyar nemzet önállóságát oly sokszor érte támadás, oly sokszor tiportak bele, hogy a hozzá való ragaszkodás lételemünkké vált. 1848-ban is hallhatta mindenki ezen a kontinensen, hogy nem másét akarjuk, csak a magunkét. Szabadságból, szuverenitásból, értékeink és szokásaink védelméből” – fejtette ki az országgyűlési képviselő. Mint mondta: akkor is az elsők között voltunk, de nem voltunk akkor sem egyedül, amikor Európa számos népe hirdette velünk, hogy a nemzetek függetlenségét nem valamely birodalom biztosítja majd, hanem a nemzetek Európája.

 „A zsigereinkben van, hogy a magyar szabadságot nem adják ingyen. Ezért van tán az, hogy manapság ugyan nem csörögnek kardok és nem ropognak fegyverek, mégis csatazaj van. Kioktatnak bennünket demokráciából azok, akik mindeközben nem hajlandók elfogadni a magyar választók akaratát. Büntetéssel fenyegetőznek, mert meg akarjuk őrizni Európa értékeit, szokásait, kultúráját. Lehet, hogy ismét az elsők között vagyunk, akik megérezték egy birodalmi törekvés célkeresztjét az európai nemzetek szuverenitásán, ezért az elsők között kell ma is kimondanunk: az egyenrangú nemzetek együttműködésén alapuló nemzetek Európáját akarjuk, és nem akarunk Európai Egyesült Államokat!” – mondta az országgyűlési képviselő.

Véleménye szerint meg kell becsülnünk a kort, melyben élünk, melyben ismét tehetünk a hazánkért: megvédhetjük ’48 monumentális épületét, Magyarország függetlenségét. Ne legyünk tétlenek, mert egy háború nélküli kor is lehet tragikus! Erre hívnak minket ma a márciusi ifjak, így hát helyezzük szívünk közepébe: A haza minden előtt” – zárta beszédét Kocsis Máté.

Isten, haza, család!

Sára Botond beszédében arra emlékeztetett, hogy Józsefváros 48-ban is az egyik központi helyszínét adta a forradalmi mozzanatoknak. „Az akkori események a bátorság, a hazaszeretet és a tenni akarás sikere, amely a katonai túlerő által ugyan elbukott, de az eredményeit utólag már nem lehetett eltörölni. Az 1848-as szabadságharcosok mindenüket feláldozták Magyarországért, jelszavaik voltak: haza és haladás, amely ma így hangzik: Isten, haza, család!” – mutatott rá a polgármester, aki beszédében szintén forradalmi változásnak nevezte azt az elmúlt időszakot is, amelyben a városrészt megreformálta Józsefváros kormánypárti vezetése. Mint fogalmazott: „Összefogtunk az évtizedes problémák megoldásáért: a közbiztonság javításáért, a közterek tisztaságáért, és összefogtunk a romos épületek megszépüléséért is. Célunk a további fejlődés, melynek a következő állomása, hogy 2030-ra Józsefváros Budapest meghatározó kerületeként a főváros legbiztonságosabb, legélhetőbb része legyen, ahol jó családot alapítani, ahol jó gyereknek lenni. Örökséget és feladatot kaptunk azoktól, akik életüket és vérüket adták azért, hogy az utánuk következő nemzedékek egy jobb és szebb korban élhessenek szülőföldjükön. Viseljük büszkén, hogy magyarok vagyunk, Európa szabadságharcos népe. Otthonunk pedig Józsefváros, Budapest meghatározó, szabadságharcos kerülete. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Isten áldja Józsefvárost” – zárta beszédét Sára Botond.

Az ünnepség végén Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Sára Botond polgármester, majd önkormányzati képviselők, társadalmi és civilszervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit, a tisztelet virágait a Horváth Mihály téri 1848-as emlékműnél.

Forrás: www.jozsefvaros.hu

Figyelmébe ajánljuk