CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.03.28

Azokért, akik a kerületért tesznek

Az ember mindig azt kívánja, hogy olyan hivatása legyen, amiért szívvel-lélekkel tud dolgozni. Józsefvárosért tenni ilyen érzés. Nemcsak a szép épületek, a történelme, vagy a fejlesztések teszik különlegessé a kerületet, hanem az itt élő emberek is – mondta Sára Botond polgármester a József-napi gálaesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol ünnepélyes keretek között átadták a Józsefvárosi önkormányzat elismeréseit, a városrész kiemelkedő érdemeket szerzett polgárainak.

József napján azok a kerületi polgárok vehettek át kitüntetést, akik példaértékű tevékenységükkel hozzájárultak otthonunk hírnevének öregbítéséhez, józsefvárosi álmaink megvalósításához.

Sára Botond köszöntő beszédében így fogalmazott: a József-napot általában a tavasz kezdetéhez kötik, a tavasz pedig maga az új élet kezdete – hangsúlyozta a polgármester, aki így folytatta: amikor Szent József napját ünnepeljük, érdemes egy pillanatra megállni és végiggondolni miért is jó ide tartozni és milyen feladatokat, próbatételeket tartogat számunkra a következő időszak. Nomen est omen, tartja a mondás. A József név mögött az alábbi jelentés lapul: Isten gyarapítson. A városra hagyományozott név tehát missziót ad nekünk– fejtette ki a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat küldetése az, hogy tíz év múlva, Józsefváros teljes egészében visszanyerje korábbi presztízsét. „Célunk, hogy a kerület még rendezettebb és biztonságosabb otthon legyen a józsefvárosiak számára, ahol az idősek mellett a gyerekek még kiemeltebb figyelmet kapnak. Erős alapokat teremtettünk, melyek a javuló köztisztaság és közbiztonság, valamint a városrehabilitáció következményeként elért eredmények” – hangsúlyozta. Rámutatott: ha kitartóak és szorgalmasak vagyunk, ha élünk a számunkra nyitva álló lehetőségekkel, Józsefváros – egy még élhetőbb környezetben – az oktatás, a kultúra, a szolgáltatások, a sport és az innováció fellegvárává válhat. „Budapest nélkül nincs erős Józsefváros, ahogy Józsefváros nélkül sincs erős Budapest” – emelte ki Sára Botond. Kölcsey Ferencet idézve elmondta: „Hass, alkoss, gyarapíts, és a haza fényre derül. Ezek legyenek jelszavaink, amikor városunk érdekében cselekszünk”. „Otthon, fejlődés, összefogás jellemezze a jövőben is Józsefvárost. Legyen méltó névadójához, Szent Józsefhez” – zárta szavait a polgármester.

A Józsefváros díszpolgára címet Kállai Kiss Ernő, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, majd Liszt-díjjal is kitüntetett klarinétművész, Bajcsy Lajos, a Szent Teréz Plébánia plébánosa, Faragó Laura, Magyar Örökség- és Kossuth-díjas énekművész, valamint Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész házaspár kapta Sára Botond polgármestertől és Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől. Díszpolgári cím posztumusz kitüntetésben részesült Miklóssy Ferdinánd Leó, aki aktívan részt vett a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben, és Semmelweis Ignác az „anyák megmentője”, a Rókus Kórház egykori főorvosa. Az ünnepélyen átadták a „Józsefvárosi Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért”, a „Józsefvárosi Aranykoszorú” és a „Jó Sport” elismeréseket is.

Az est vendégeinek lehetőségük nyílt támogatni azt a halmozottan sérült gyermekek számára épülő, Baross utcai napközis óvodát, amelybe december végén betörtek, elloptak mindent és hatalmas rombolást végeztek. A szomorú események után példátlan összefogással kezdődött meg az óvoda rendbehozatala. Amennyiben Ön is szívesen segítene, anyagi felajánlását az alábbi számlaszámon teheti meg: Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány, számlaszám: 11708104-21454806 OTP

Figyelmébe ajánljuk