CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.08.11

A védőnők megbecsülését jelzi a béremelés

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, és ezáltal magasabb bért kapnak - közölte Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár. A védőnők többéves bérrendezési programjában ugyanis az augusztusi az első emelt összegű kifizetés, így mintegy négyezer védőnő kap emelt fizetést. Józsefváros vezetése üdvözli a programot, amely mellett saját támogató szolgáltatásokat is bevezetett – tudtuk meg dr. Sára Botond polgármestertől.

2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Horváth Ildikó hangsúlyozta: a védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon. A szakdolgozói bértáblába kerülés másik fontos eleme, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik majd a védőnők bére - tette hozzá. Az államtitkár úgy fogalmazott: a védőnői az egyik legfantasztikusabb foglalkozás, mert jelen lehetnek az élet kezdetén, segíthetik a családokat, és részt vehetnek az örömükben.

Józsefvárosban 2018-ban például 13. havi fizetést adtak a védőnőknek, s a közszolgálati bérlakás-rendszerbe is bevonták őket.

Sára Botond (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester úgy véli: nemcsak a kormány dolga a védőnők megbecsülésének kifejezése, hanem az önkormányzatoké is. Józsefváros első embere így arra kérte a polgármestereket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a védőnői munkát. Ennek egyik része a mindennapi munkavégzéshez szükséges körülmények biztosítása, a másik az anyagi megbecsülés.

Hangsúlyozta: a magyar kormány is felismerte, hogy a gyermekek a legfontosabbak, és Józsefvárosban is minden döntésüket a gyerekek szempontjából hozzák meg. Gyermekbarát várost szeretnének létrehozni, s ehhez elengedhetetlen a védőnők munkája - mondta. Emellett olyan várost szeretnének építeni, amelyben a családok biztonságban érezhetik magukat, és ez magában foglalja az egészségbiztonságot is - tette hozzá.

Horváth Ildikó június közepén jelentette be, hogy július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére.

Szakmai hozzászólások

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője hangsúlyozta: 2005-től évekig nem rendezték a védőnői béreket, pótlékokat; 2010-ben a kormány pótlékok emelésével próbálta orvosolni a helyzetet. Ezzel együtt országos védőnői konzultációt indítottak, amelynek kardinális kérdése a védőnői bérrendezés volt - fűzte hozzá.

Csősz Katalin józsefvárosi védőnő elmondta: korábban - diplomásként - 195 ezer forint volt az alapbérük, amelyhez kiegészítéseket adott a kormány. "Teljes káosz" volt a védőnői fizetésekben - fogalmazott, hozzáfűzve: ezért is fontos, hogy a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek.

Figyelmébe ajánljuk