CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.08.24

Választási kisokos, avagy így adhatja támogatását

Mától elindult a kampány!

Elkezdődött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának aláírásgyűjtése, az ajánlásokat szeptember 9-ig gyűjtik. Összegyűjtöttünk néhány általános információt Önnek.

Illusztráció

Ajánlóíveken gyűjtenek ajánlásokat a jelöltek

A választási irodák legkorábban augusztus 24-én adhatják át az ajánlóíveket, így Ön is legkorábban akkor írhatja alá. Az Íven szerepel annak sorszáma, a jelöltként indulni szándékozó választópolgár neve, a jelölőszervezet megnevezése (vagy a független jelölés ténye). Az ajánlóíven fel kell tüntetni annak a nevét, személyi azonosítóját és aláírását is, aki az ajánlásokat gyűjti.

Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat.Az ajánlás nem vonható vissza. A képviselő- és polgármester-jelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat. A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon. Ez bűncselekménynek minősül.

 

Ajánlást a választáson induló pártok, egyesületek, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. 

 

Az ajánláscsak akkor érvényes, ha az ajánló választópolgár feltüntette a nevét, személyi azonosítóját, lakcímét. A választópolgár adatait más is rávezetheti az ajánlóívre, de azt mindenképpen a választópolgárnak kell aláírnia. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat adatbázis építésére felhasználni.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek szeptember 9-ig gyűjthetik az ajánlásokat,eddig az időpontig kell bejelenteni - és az ajánlóíveket leadni - a helyi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson.

Figyelmébe ajánljuk