CSATLAKOZZ!
HÍRLEVÉL
2019.11.09

Már az alakuló ülésen kiderült: Pikóék hazudtak

A józsefvárosiak zsebéből húz ki csaknem 150 millió forintot a Pikó által vezetett és baloldali többségű képviselő-testület, derült ki rögtön az első ülésen. Ennyivel fogja ugyanis drágábban működtetni az önkormányzat bizottsági rendszerét, elődjéhez képest.

 

Illusztráció

Az új elképzelés szerint az eddigi kettő helyett, hat darab bizottság ülésezik majd a ciklusban, ami hat darab elnöki pozíciót és tiszteletdíjat is jelent.

A legelső döntések: új bizottsági struktúra és tanácsnokok sora

A polgármester álszent módon igyekezett félrevezetni a jelenlévőket, de a józsefvárosiakat is – tette szóvá az ülés helyszínén Szilágyi Demeter képviselő (Fidesz-KDNP), aki annak adott hangot, hogy míg Pikó András székfoglaló beszédében az eddigi működés és apparátus költségeinek csökkentését hangsúlyozta, addig percekkel később a baloldali többségű testülettel megszavazták maguknak az új típusú működési modellt, ami megközelítően 150 millió ft pluszt ró a ciklus végéig a józsefvárosi adófizetőkre, hiszen a közhatalmi bevételek terhére íródik majd. A kormánypárti képviselő így fogalmazott: a javaslataikból „csak azt látom, hogy önök mit kapnak. Azt viszont nem, hogy az emberek, mit kapnak majd önöktől a 150 millió forintért cserébe” – mondta Szilágyi Demeter.

Illusztráció

Egry Attila képviselő (Fidesz-KDNP) felszólalásában így fogalmazott: önökkel elszaladt a ló, hiszen a győzelmi mámoruk rögtön 150 millió forint eltapsolásában realizálódik. Önök a választási kampányukban, olyan ígéreteket hangoztattak, mint ház és lakásfelújítások, nehéz sorsú emberek helyzetének javítása, visszafogott gazdálkodás létrehozása. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy ennek a politikai „világválogatottnak” a díjazását rendezzük el elsőként  - utalt a politikus az összefogás képviselőire.

Egry az ülésen felhívta a baloldali vezetésű testület figyelmét arra, hogy Józsefváros vezetésének felelőssége és a demokrácia érvényesülése mostantól a baloldali összefogásé. Mint fogalmazott beszédében: érdekes, hogy ezt az előterjesztést csak a testületi ülést megelőző napon, csere előterjesztésként kapta kézhez a Fidesz-KDNP frakciója. Így az érdemi hozzászólások kizárólag a testületi ülésen történhettek meg először, előzetes szakmai egyeztetés nélkül. Miután Egry Attila rámutatott arra, hogy Pikó polgármester úr a szokottól eltérő módon értelmezi a demokráciát, megfontoltságra szólította fel a baloldal képviselőit: „valami visszafogottságot kellene mutatni a hölgyeknek és uraknak, hiszen eddig csak pozíciókról vitatkoztunk és ha megnézzük az előző ciklusokat, azért az elmúlt kilenc év azt mutatja, hogy tanácsnokok nélkül is remekül el lehet vezetni ezt az önkormányzatot, és nem kell hat bizottsági elnököt sem fizetni ahhoz, hogy a demokratikus döntési folyamat végig tudjon menni, és a szakmai munka elvégzésre kerüljön – hangsúlyozta Egry Attila.

Vörös Tamás képviselő (Fidesz-KDNP) szerint, nem lehet nem észrevenni, hogy annyi pozíciót hozott létre a baloldal, ahány baloldali képviselő bejutott a testületbe. Az alakuló ülésen meghozott döntésekkel kapcsolatban azt mondta: általában azt sejtetik, mi a legfontosabb az új vezetés számára.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk